Ismét egy különleges, finom, de rendkívül könnyen elkészíthető édességgel jelentkezem. Különlegességét a teljesen liszt mentes tésztája adja. Persze csoki rajongóknak kötelező.
Hozzávalók a tésztához:
10dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
20dkg őrölt mogyoró
Elkészítése:
1. Az tésztához valókat összeöntjük egy tálba, majd alaposan összegyúrjuk, hogy homogén alapot kapjunk. A kész tésztát 1 órára a hűtőbe helyezzük, hogy összeálljon egy kicsikét.
2. Kivajazunk egy köralku tortaformát (körülbelül 25cm es átmérőjű és 5 cm magas falu legyen), majd kibéleljük a mogyorós tésztalappal, vigyázzunk, hogy az oldalára kevesebbet rakjunk az aljára pedig jóval többet.
3. Egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, melyre nehezéket öntünk (pl: bab vagy rizs). Ez azért kell, hogy sütés közben a tészta ne folyjon szét, hanem megmaradjon az oldalsó pereme ami később megtartja majd a tölteléket. 200 fokon sütjük körülbelül 10 percig.
4. 10 perc elteltével, levehetjük a sütőpapírt, majd 5 percig még nélküle süthetjük.
5. Miután kivettük a sütőből a forró lepényalapot még megkenjünk tojásfehérjével.
Hozzávalók a töltelékhez:
2 dl habtejszín
30 dkg tejcsokoládé
A tejszint felforraljuk, majd a csokit beledobáljuk, és szép fokozatosan elolvasztjuk. Az így kapott folyékony, forró csokoládét beleöntjük a lepénybe. A kész lepényt körülbelül 5 óráig berakjuk a hűtőbe, majd találhatjuk is.
Pár órányi sütés és fagyás után mindenki egy Central Park melletti kis kávézóba érezheti magát.
Jó Étvágyat!